Czerwiec to niewątpliwie miesiąc, kiedy królową owoców jest Jej Wysokość Truskawka. Wyczekana przez zimowe miesiące, aromatyczna truskawka z polskich upraw.
Truskawki z Polski
Owoc rodzimy i najlepszy, bo nie odbywa dalekiej drogi z pola na stół. Ma szansę dojrzeć w słońcu, nabrać zapachu i słodyczy. Delikatna truskawka nie lubi transportu, jeśli się jej nie zamrozi lub nie przerobi na drzem, musi szybko dotrzeć do „zjadacza” truskawek.
Truskawkowe dobroci
Są tacy, którzy twierdzą, że człowiek w sezonie truskawkowym składa się z truskawek w 80%. Żarty żartami, ale truskawki niosą w sobie spory potencjał odżywczy. Jako pierwsze owoce w sezonie dostarczają ogromne ilości wit. C. 100 g truskawek to ok. 66 mg witaminy C. Przy zapotrzebowaniu dorosłego człowieka 75-90 mg Wit. C na dobę.*
W konkurencji owocowej na zawartości wit. C truskawki są zaraz za rokitnikiem, owocami dzikiej róży i czarnymi porzeczkami. Za truskawkami zajmują miejsce kiwi i cytrusy.
Poza wit. C w truskawkach są mikroelementy: potas, wapń, fosfor, magnez, jod. Jeszcze betakaroten, wit E, tiamina, niacyna, foliany, błonnik i to wszystko w najlepszych zestawach dla przyswajana przez organizm.
Truskawki to też niewielka wartość energetyczna. Tylko 33 kcal w 100 g. Szybko przeliczając, żeby zjeść 100kcal w truskawkach trzeba zjeść ich ok. 300gr – czyli zawartość całkiem sporej miseczki.
Żeby zjeść tę samą ilość kcal w czekoladzie wystarczą 3 kostki mlecznej**
Medyczna truskawka
W medycynie tradycyjnej truskawki i poziomki stosowane były jako środek lekko przeczyszczający i moczopędny ( to ostatnie łatwo samemu sprawdzić 😉), działający korzystnie na skórę, leczące trądzik i oparzenia słoneczne.***
Jak jeść truskawki, nie ma co się rozpisywać, zapewne każdy ma swój ulubiony sposób. Jednak zawsze można spróbować nowych zestawień. Mało popularne jest zestawienie truskawek i buraka. Znalazłam na to sposób w koktajlu znanej i lubianej trenerki fitness.
Przepis
Koktajl truskawkowy z burakiem ****
-mały burak, truskawki – garść, marchewka – mała, migdały ok 10 szt./3 łyżeczki mielonych, szczypta papryki chili;
-pokrojone warzywa zblenduj z truskawkami, dodaj zmielone migdały i chili.
Jeśli blender miałby problem z twardym burakiem i marchewką można użyć soku z tych warzyw.
Źródła:
*Normy żywienia dla populacji polskiej- nowelizacja; red. naukowy prof. dr hab. med. Jarosz M.; Wyd. IŻŻ; W-wa, 2012
** https://program.dietetykpro.pl/
*** Apteka żywności; nowe i niezwykłe odkrycia leczniczego działania żywności; Carper J. ; HannaH Publishing LTD; W-wa, 1996
**** Zdrowe koktajle; Chodakowska E. ; Edipres Polska SA; W-wa, 2017