Z czego są lody
Najprostsze skojarzenie to chyba: mleko albo śmietanka, cukier i dodatek mający nadać im konkretny smak. Może zmiksowane owoce, czekolada, wanilia… Jak jest naprawdę? Mleko jest, co jeszcze? Syrop glukozowo-fruktozowy, olej kokosowy, syrop glukozowy (np. ziemniaczany), stabilizatory, emulgatory, barwniki – niekoniecznie naturalne…
A mleko? Coraz więcej osób nie toleruje krowiego mleka w diecie. Problemem jest laktoza – do jej trawienia potrzebny jest enzym laktaza, którego wytwarzanie z wiekiem może zanikać. Białka w mleku krowim u wielu ludzi wywołują reakcję alergiczną.
Przepisy na naturalne lody
W ciepły dzień, w wakacyjnym nastroju lody kuszą, szczególnie, że bogactwo oferowanych smaków jest olbrzymie. Jak wybrnąć kiedy lubi się lody, a te kupione nie zachęcają składem? Mam propozycje dla tych, którzy mogą jeść produkty mleczne i dla tych, którzy nie mogą. Łatwe do zrobienia samemu w domu.
Pierwsza to szybkie lody na bazie jogurtu greckiego i mrożonych owoców. Potrzebny jest tylko najprostrzy blender.
Składniki:
jogurt grecki – 200gr;
1-2 garście mrożonych owoców (truskawki, borówki, maliny),
miód ok. 2 łyżeczki.
Wykonanie:
Zmrożone owoce, jogurt i miód zblendować dokładnie. Lody gotowe do zjedzenia
Możliwe warianty:
1. Jogurt typu greckiego można zastąpić jogurtem sojowym lub kokosowym – wegańskim,
2. Można też eksperymentować ze zmrożonymi plasterkami bananów a inne owoce użyć świeże;
3. Można użyć do zmrożonych owoców schłodzonej przez noc gęstej części mleczka kokosowego z puszki
Propozycja druga zupełnie nietypowa
Lody jaglane*
Składniki:
½ szkl. kaszy jaglanej;
½ laski wanilii lub łyżka ekstraktu waniliowego;
1/3 szklanki czukry (można zastąpić kilkoma daktylami);
2 szklanki mleka roślinnego,
3 łyżki łagodnej oliwy lub oleju kokosowego.
Wykonanie:
Kaszę jaglaną ugotować do miękkości. Zmiksować z resztą składników. Wystudzić, zamrozić. Będzie to gotowa baza do lodów czekoladowych, kawowych lub innych jakie podpowie własny apetyt.
Smacznego
*Słodki sposób na alergię; wypieki i desery bez mleka i jajek, a czasem bez glutenu; Kalemba-Drożdż M. ; Pascal, 2015; Bielsko-Biał