Co jest nie tak z olejem palmowym?

Olej palmowy używany jest w przemyśle spożywczym ze względy na swoją niską cenę, ale też z powodu właściwości funkcjonalnych i technologicznych. Znajdziemy go w bardzo wielu produktach spożywczych, np. już w prawie każdej czekoladzie! Ale wysoka zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych w oleju palmowym (około 55% ) sprawia, że ma on podobne działanie do tłuszczów pochodzenia zwierzęcego.

Co to jest olej palmowy?

To rodzaj tłuszczu roślinnego pochodzący z nasion lub miąższu olejowca gwinejskiego, czyli palmy oleistej. Nierafinowany olej palmowy zawiera wiele substancji odżywczych. Jednak w przemyśle spożywczym nie jest używany w takiej postaci. To co ludzie zjadą w produktach spożywczych to najczęściej tłuszcz palmowy rafinowany, czyli oczyszczony i utwardzony.

Dlaczego olej palmowy jest taki popularny?

Olej palmowy używany jest w przemyśle spożywczym ze względy na swoją niską cenę, ale też z powodu właściwości funkcjonalnych i technologicznych. Olej palmowy ma gładką, kremową konsystencję co daje nam w efekcie łatwe rozsmarowywanie gotowych produktów. Znany wszystkim krem czekoladowo orzechowy, miękkie margaryny czy lody o niezwykłej kremowości, które nie kapią i dziwnie nie rozpływają się po rozpuszczeniu zawdzięczamy właśnie zawartości tłuszczu palmowego.

Taki oczyszczony/rafinowany olej palmowy jest też bardzo stabilny (tzn. nie psuje się) przez długi czas. Może też być poddawany wysokim temperaturom bez zmiany w składzie kwasów tłuszczowych.

Producenci żywności stosują go zamiennie dla częściowo utwardzonych olejów roślinnych. Te są źródłem tłuszczów trans o udowodnionym, niekorzystnym działaniu na zdrowie człowieka.

Mogłoby się wydawać, że tak wiele zalet uzasadnia powszechne użycie tego tłuszczu.

Co jest nie tak z olejem palmowym?

Otóż te cechy, które czynią go wygodnym w produkcji sprawiają, że jest wątpliwym produktem, jeśli chodzi o oddziaływanie na ludzki organizm. Otóż wysoka zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych (około 55% ) sprawia, że ma on podobne działanie do tłuszczów pochodzenia zwierzęcego.  Jeśli porównamy olej palmowy z olejem np. rzepakowym – ok 7% nasyconych kwasów tłuszczowych różnicę widać wyraźnie.

O ile tłuszcze są w jadłospisie konieczne i powinny dostarczać nam od 25 do 30% energii, to ważne jest jakiego rodzaju jest to tłuszcz. W naszym europejskim i polskim jadłospisie tłuszczu jest zbyt dużo. I niestety, najczęściej za dużo jest właśnie tych kwasów tłuszczowych nasyconych. Ten nadmiar jest częstą przyczyną wzrostu poziomu cholesterolu (tego złego LDL), otyłości, chorób sercowo-naczyniowych. Skąd czerpać ten wskazany dla zdrowia, lepszy tłuszcz opowiem następnym razem

Czy naprawdę dla zachowania zdrowia trzeba zrezygnować z ulubionego kremu czekoladowo orzechowego?

Na szczęście nie!

Jest wiele propozycji domowych kremów łatwych do zrobienia i korzystniejszych dla zdrowia. Mój ulubiony, o jakości „przetestowanej”  😉 na dzieciach i młodzieży jest z daktyli.

Jak go zrobić zobaczcie poniżej.

Smacznego!

Telewizja RzeczJasna

Literatura:

Author

  • Ewa Warsińska

    Z pierwszego i lubianego zawodu: bibliotekarka. Z wyboru, pasji i życiowej potrzeby: specjalistka żywienia człowieka i dietetyki. Dla frajdy, i żeby się nie nudzić: plastyczka amatorka i florystka z egzaminem.

One comment

Comments are closed.