Olej palmowy używany jest w przemyśle spożywczym ze względy na swoją niską cenę, ale też z powodu właściwości funkcjonalnych i technologicznych. Znajdziemy go w bardzo wielu produktach spożywczych, np. już w prawie każdej czekoladzie! Ale wysoka zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych w oleju palmowym (około 55% ) sprawia, że ma on podobne działanie do tłuszczów pochodzenia zwierzęcego.
Co to jest olej palmowy?
To rodzaj tłuszczu roślinnego pochodzący z nasion lub miąższu olejowca gwinejskiego, czyli palmy oleistej. Nierafinowany olej palmowy zawiera wiele substancji odżywczych. Jednak w przemyśle spożywczym nie jest używany w takiej postaci. To co ludzie zjadą w produktach spożywczych to najczęściej tłuszcz palmowy rafinowany, czyli oczyszczony i utwardzony.
Dlaczego olej palmowy jest taki popularny?
Olej palmowy używany jest w przemyśle spożywczym ze względy na swoją niską cenę, ale też z powodu właściwości funkcjonalnych i technologicznych. Olej palmowy ma gładką, kremową konsystencję co daje nam w efekcie łatwe rozsmarowywanie gotowych produktów. Znany wszystkim krem czekoladowo orzechowy, miękkie margaryny czy lody o niezwykłej kremowości, które nie kapią i dziwnie nie rozpływają się po rozpuszczeniu zawdzięczamy właśnie zawartości tłuszczu palmowego.
Taki oczyszczony/rafinowany olej palmowy jest też bardzo stabilny (tzn. nie psuje się) przez długi czas. Może też być poddawany wysokim temperaturom bez zmiany w składzie kwasów tłuszczowych.
Producenci żywności stosują go zamiennie dla częściowo utwardzonych olejów roślinnych. Te są źródłem tłuszczów trans o udowodnionym, niekorzystnym działaniu na zdrowie człowieka.
Mogłoby się wydawać, że tak wiele zalet uzasadnia powszechne użycie tego tłuszczu.
Co jest nie tak z olejem palmowym?
Otóż te cechy, które czynią go wygodnym w produkcji sprawiają, że jest wątpliwym produktem, jeśli chodzi o oddziaływanie na ludzki organizm. Otóż wysoka zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych (około 55% ) sprawia, że ma on podobne działanie do tłuszczów pochodzenia zwierzęcego. Jeśli porównamy olej palmowy z olejem np. rzepakowym – ok 7% nasyconych kwasów tłuszczowych różnicę widać wyraźnie.
O ile tłuszcze są w jadłospisie konieczne i powinny dostarczać nam od 25 do 30% energii, to ważne jest jakiego rodzaju jest to tłuszcz. W naszym europejskim i polskim jadłospisie tłuszczu jest zbyt dużo. I niestety, najczęściej za dużo jest właśnie tych kwasów tłuszczowych nasyconych. Ten nadmiar jest częstą przyczyną wzrostu poziomu cholesterolu (tego złego LDL), otyłości, chorób sercowo-naczyniowych. Skąd czerpać ten wskazany dla zdrowia, lepszy tłuszcz opowiem następnym razem
Czy naprawdę dla zachowania zdrowia trzeba zrezygnować z ulubionego kremu czekoladowo orzechowego?
Na szczęście nie!
Jest wiele propozycji domowych kremów łatwych do zrobienia i korzystniejszych dla zdrowia. Mój ulubiony, o jakości „przetestowanej” 😉 na dzieciach i młodzieży jest z daktyli.
Jak go zrobić zobaczcie poniżej.
Smacznego!
Literatura:
One comment
Comments are closed.