Twój mózg może być głodny!

Gdy rozejrzymy się wokół siebie i popatrzymy na ludzi, nie rzuca się nam w oczy widok osób niedożywionych. Właściwie, jeżeli już ktoś boryka się z problemami w kwestii odżywiania, jest to raczej nadmiar niż niedobór. Czy jest możliwe, że mimo dostępności dóbr bywamy niedożywieni?

Cóż… Zdarza się, że jesteś bez energii, jakby niewyspany, mimo teoretycznie wystarczającej ilości snu? Jakby ktoś wyłączył Ci połowę zasilania? A dzieci często są nadmiernie pobudzone lub przeciwnie, dziwnie apatyczne? Może agresywne? Mają problemy z koncentracją?

Źródło: pixabay.com

Oczywiście nie chcę tu zbytnio upraszczać. Mamy różną sytuację materialną, odporność na codzienne stresy, różny stan zdrowia i wiele innych oddziałujących na nas czynników. Mimo to możesz dokarmić swój mózg, wspomóc go w codziennym wysiłku, by sprawnie działał jak najdłużej.

Źródło: pixabay.com

Czy wiesz, że dieta wysoko węglowodanowa (cukierki, słodkie pieczywo, „białe” węglowodany) tłumią aktywność mózgu? Taka ciekawostka.

Owoce i orzechy pobudzają czynność bioelektryczną mózgu. Dzieje się tak prawdopodobnie dlatego, że zawierają one bor, rzadki pierwiastek śladowo występujący w pokarmach (Badania prowadzone przez dr. Jamesa Penlanda  w Centrum Badań nad Żywnością i Żywieniem Departamentu Rolnictwa USA)

Co zawiera najwięcej boru? Orzechy, warzywa strączkowe, liściaste (brokuł), owoce (jabłka, gruszki, brzoskwinie, winogrona). Niezbędna dawka zawiera się np. w 2 jabłkach lub 100 gr orzechów.

W utrzymaniu młodzieńczej sprawności mózgu pomoże Ci codziennie jedzenie zarodków i otrąb pszennych, orzechów i grubych kasz, kaszy gryczanej (ma więcej magnezu niż czekolada, szkoda, wiem 😉 ), wątróbki (z dobrego źródła), migdałów, przetworów zbożowych z grubego przemiału, zielonych warzyw liściastych, owoców i warzyw w kolorze pomarańczowym,  ryb, soi.  Mózg i spółka bardzo potrzebują magnezu. Dostarczą go pestki dyni, otręby pszenne, mak, kakao, sezam, słonecznik, migdały, kasza gryczana, pistacje, orzechy laskowe, czekolada gorzka.

Źródło: pixabay.com

Dostarczając organizmowi kwas foliowy, możesz przeciwdziałać obniżeniom nastroju, osłabieniu koncentracji, poprawić pamięć, zmniejszyć nerwowość. Gdzie znajdziesz ten eliksir? W zarodkach pszennych, szpinaku, pietruszce, kalafiorze, sezamie, rukoli, migdałach, kapuście, rukoli, suszonych owocach, bazylii, awokado, słoneczniku.

Pamięć pomoże usprawnić cynk. Nie, nie ten w tabletkach. Lepiej przysłuży się dieta bogata w ryby morskie, przetwory zbożowe z pełnego przemiału, ciemne mięso z indyka, zarodki pszenne, tahini (taka pasta z sezamu, wchodzi w skład hummusu, bywa dostępna w popularnych marketach, w Ostródzie też), pestki dyni, kakao (nie to rozpuszczalne z masą cukru, takie tradycyjne), nerkowce, słonecznik, siemię lniane, żółtko.
Wśród tych ulubionych przez mózg pokarmów pojawia się niewiele pochodzenia zwierzęcego, zauważyłeś/łaś to?

Ogranicz tłuszcze zwierzęce. Eksperymenty pokazują, że szczury karmione smalcem nie potrafią znaleźć wyjścia z labiryntu z równą łatwością, jak szczury karmione olejem sojowym… Może zbyt duża ilość mięsa w jadłospisie jest przyczyną tego, że patrzysz długo w ekran komputera i trudno Ci napisać służbowego maila? 😉

Kawa. Mała czarna może pomóc. Nie powoduje wydzielania substancji pobudzających czynność mózgu, ale hamuje działanie substancji, które czynność mózgu tłumią. A i nie martw się, dobra kawa espresso lub zaparzana z filtrem nie wypłukuje Ci magnezu.

 Możesz pomóc swojemu dziecku lepiej się uczyć. Dzieci nie rosną z powietrza. Organizm buduje się z tego, co dostarczamy mu jako pożywienie. Lepiej budować z materiałów dobrej jakości, niż z odpadów trzeciego gatunku, prawda? Pomoże, jeśli do codziennego pudełka śniadaniowego dodasz kilka orzechów włoskich, laskowych lub migdałów, suszone daktyle, figi czy morele.

Jeśli zapytasz, podpowiem,  gdzie w Ostródzie można kupić najlepsze 🙂