Planuj. Podziel się. Przechowuj. Przetwarzaj. Zasada 4P – przydatna nie tylko od święta

„W Polsce co sekundę do kosza trafiają 153 kg żywności. 60% pochodzi z gospodarstw domowych”.

„Do wyrzucania produktów spożywczych z różną częstotliwością przyznaje się 37,2 proc. Polaków, a gotowych niespożytych posiłków – aż 70,3 proc”. 

Co zrobić, by nie rezygnować z tradycji i potraw, które lubimy i jednocześnie nie marnować jedzenia i zadbać o własne finanse?

Polecam zasadę 4P:

1 P – Planuj  

Zaplanuj co chcesz mieć na świątecznym i nie tylko świątecznym stole, ile osób przy tym stole usiądzie i czego potrzebujesz by to przygotować. Dobrze pamiętać, że nikt z biesiadników nie ma przy sobie zapasowego żołądka 😉. Zrób listę zakupów i trzymaj się jej będąc w sklepie. Przed wyjściem jeszcze sprawdź, co masz w szafkach, może nie wszystko z listy musisz kupić właśnie teraz. Nadmiar jogurtów czy świeżych warzyw zapewne się zepsuje. Może warto aby każdy z uczestników świątecznego spotkania przygotował ulubione czy popisowe danie. Tym sposobem wszyscy oszczędzą na czasie spędzonym w kuchni a tradycyjna świąteczna rozmaitość dań będzie utrzymana.

2 P- Podziel się

 Jeśli masz nadmiar jedzenia, możesz zapakować je w pojemniki, opisać zawartość i zanieść do lodówki społecznej. Taką lodówkę mamy w Ostródzie, przy ul. Olsztyńskiej 1. Tam zawsze potrzebne jest jedzenie.

3 P – Przechowuj 

Przed świętami sprawdź zamrażarkę. Może coś trzeba już zużyć, o czymś się zapomniało… Dobrze zrobić miejsce. Większość przygotowanych potraw można zamrozić. Ciasta też. Będzie miło wyjąć gotowe ciasto do kawy za jakiś czas. A żurek można zamknąć w słoiku i za kilka dni mieć obiad.

4 P – Przetwarzaj

Tu można wykazać się kreatywnością przy przygotowywaniu sałatek, zapiekanek, zup czy ciekawych tart, niezwykłych sosów czy dodatków do makaronu, lub jajecznicy, ciasta z przejrzałych bananów czy własnej wersji pasztetu z wykorzystaniem warzyw z rosołu. W sieci sporo jest inspiracji na wykorzystanie i łączenie produktów.

W wielkanocną sobotę zapewne etap planowania, zakupów i przygotowania jedzenia mamy już za sobą. Pozostałe trzy punkty można jeszcze z powodzeniem zastosować.  Świętujmy smacznie, zdrowo i ekonomicznie 😊

Źródło:
https://klimat.rp.pl/ekotrendy/art17074151-raport-onz-miliard-ton-zywnosci-rocznie-laduje-na-smietniku

https://projektprom.pl

Autor

  • Z pierwszego i lubianego zawodu: bibliotekarka. Z wyboru, pasji i życiowej potrzeby: specjalistka żywienia człowieka i dietetyki. Dla frajdy, i żeby się nie nudzić: plastyczka amatorka i florystka z egzaminem.