Od niedawnaw kalendarzu zawitało nowe kulinarne święto. Niepozorny, niedrogi, powszechnie używany twaróg doczekał się swojego dnia. 2 czerwca to oficjalnie Dzień Twarogu. Święto zainicjowane przez aktywistów kulinarnych.
Historia twarogu
Twarogi to tradycyjne słowiańskie produkty. Na Kujawach odkryto cedzaki do produkcji twarogu sprzed 7 tys lat. Nic więc dziwnego, że w kuchni polskiej twaróg ma swoje szczególne miejsce i jest taka rozmaitość typów twarogów w handlu.
Trudno wyobrazić sobie kuchnię polską bez naleśników z twarogiem, twarożku ze śmietaną i rzodkiewką czy szczypiorkiem na wiosnę albo bez świątecznego sernika.
Co jeszcze można przygotować z twarogu?
Dla fanów kanapek dobrą propozycją będą pasty kanapkowe na bazie twarogu. Na słono i pikantnie np. z ostrą papryką, czosnkiem, oliwkami i suszonymi pomidorami albo z dodatkiem wędzonej ryby – bardzo wyraziste smaki powstaną. Albo delikatniej plaster twarogu polany miodem na kanapce.
Dla tych, którzy wolą śniadanie w postaci koktajlu, twaróg może być jednym ze składników. Za sprawa zawartego w twarogu białka będzie sycący, a dzięki niewielkiej ilości kalorii nada się dla osób dbających o linię.
Znalazłam ciekawy przepis: twaróg – 1/3 kostki ; kefir – ok 2/3 szklanki; maliny – 1 szklanka; migdały – 2 łyżki; miód – 1 łyżeczka; gałka muszkatołowa – szczypta. Zblenduj wszystkie składniki
Chodakowska E., Kielak M., Kavaoukis L. : Zdrowe koktajle; Aktywna, pełna energii, szczupła; Edipresse książki, 2017
Jakich ważnych składników odżywczych dostarcza twaróg? Jest źródłem białka, wit.: A, D, B, E oraz magnezu, cynku i potasu. Jest też niskokaloryczny, 100gr to ok. 80 – 100 kcal.
Nie możesz jeść twarogu?
A jeśli ktoś nie może jeść nabiału z powodu alergii pokarmowej lub innych przyczyn? Twaróg można zastąpić serkiem roślinnym, produkowanym z soi – tofu.
Aby uzyskać smak łudząco podobny do twarogowego „na słono”, wystarczy dodać do rozdrobnionego (blenderem) tofu łyżkę soku z kiszonych ogórków, 2 łyżki soku z cytryny, 1-2 łyżki mleka roślinnego, 2 łyżki mleka roślinnego, 2 łyżki oleju, sól, pieprz i odstawić na noc do lodówki do przegryzienia. Potem to już tylko szczypiorek i gotowe 😊 (Źródło)
„Na słodko” wystarczy dodać sok z cytryny, trochę mleka i oleju, cukier wanilinowy, cynamon, Zmiksować. W naleśnikach nie do odróżnienia od twarogu. A Wy, jakie postaci twaróg lubicie najbardziej?
Źródła: