Dzień Twarogu – 2 czerwca

By RzeczJasna cze 1, 2022

Od niedawnaw kalendarzu zawitało nowe kulinarne święto. Niepozorny, niedrogi, powszechnie używany twaróg doczekał się swojego dnia. 2 czerwca to oficjalnie Dzień Twarogu. Święto zainicjowane przez aktywistów kulinarnych.


Historia twarogu

Twarogi to tradycyjne słowiańskie produkty. Na Kujawach odkryto cedzaki do produkcji twarogu sprzed 7 tys lat. Nic więc dziwnego, że w kuchni polskiej twaróg ma swoje szczególne miejsce i jest taka rozmaitość typów twarogów w handlu.

Trudno wyobrazić sobie kuchnię polską bez naleśników z twarogiem, twarożku ze śmietaną i rzodkiewką czy szczypiorkiem na wiosnę albo bez świątecznego sernika.

Co jeszcze można przygotować z twarogu?

Dla fanów kanapek dobrą propozycją będą pasty kanapkowe na bazie twarogu. Na słono i pikantnie np. z ostrą papryką, czosnkiem, oliwkami i suszonymi pomidorami albo z dodatkiem wędzonej ryby – bardzo wyraziste smaki powstaną.  Albo delikatniej plaster twarogu polany miodem na kanapce.

Dla tych, którzy wolą śniadanie w postaci koktajlu, twaróg może być jednym ze składników. Za sprawa zawartego w twarogu białka będzie sycący, a dzięki niewielkiej ilości kalorii nada się dla osób dbających o linię.

Znalazłam ciekawy przepis: twaróg – 1/3 kostki ; kefir – ok 2/3 szklanki; maliny – 1 szklanka;  migdały – 2 łyżki; miód – 1 łyżeczka; gałka muszkatołowa – szczypta. Zblenduj wszystkie składniki

Chodakowska E., Kielak M., Kavaoukis L. : Zdrowe koktajle; Aktywna, pełna energii, szczupła; Edipresse książki, 2017

Jakich ważnych składników odżywczych dostarcza twaróg? Jest źródłem białka, wit.: A, D, B, E oraz magnezu, cynku i potasu. Jest też niskokaloryczny, 100gr to ok. 80 – 100 kcal.

Nie możesz jeść twarogu?

A jeśli ktoś nie może jeść nabiału z powodu alergii pokarmowej lub innych przyczyn? Twaróg można zastąpić serkiem roślinnym, produkowanym z soi – tofu.

Aby uzyskać smak łudząco podobny do twarogowego „na słono”, wystarczy dodać do rozdrobnionego (blenderem) tofu łyżkę soku z kiszonych ogórków, 2 łyżki soku z cytryny, 1-2 łyżki mleka roślinnego, 2 łyżki mleka roślinnego, 2 łyżki oleju, sól, pieprz i odstawić na noc do lodówki do przegryzienia. Potem to już tylko szczypiorek i gotowe 😊 (Źródło)

Na słodko” wystarczy dodać sok z cytryny, trochę mleka i oleju, cukier wanilinowy, cynamon, Zmiksować. W naleśnikach nie do odróżnienia od twarogu. A Wy, jakie postaci twaróg lubicie najbardziej?

Źródła:

https://beszamel.se.pl/porady/newsy-kulinarne/jego-wysokosc-twarog-2-czerwca-obchodzimy-dzien-twarogu-aa-xB6a-EF5s-J8xF.html

Ostatnio