Wegetarianizm i veganizm/ weganizm , coraz popularniejsze sposoby jedzenia. Ciągle jednak nie wszyscy rozumieją na czym polegają. I pełna dobrych chęci ciocia proponuje „To zostaw mięso, zjedz sam sos” 😉 A w niektórych restauracjach proponują rybę, bo „to nie mięso” i nie zawsze wiedzą, że ser jest pochodzenia zwierzęcego.
Zacznijmy od początku.
Wegetarianizm
Wegetarianizm to sposób odżywiania polegający na rezygnacji z jedzenia mięsa. W jadłospisie wegetarianina są warzywa i owoce, orzechy, strączki, ziarna, tłuszcze roślinne, mleko i jego przetwory oraz jajka. To tak najbardziej ogólnie.
Wegetarianizm nie jest jakimś nowomodnym wymysłem. Znani są z historii wielcy tego świata pozostający na diecie bezmięsnej ( Plutarch, Pitagoras, George Bernard Shaw). Stare polskie książki kucharskie podają przepisy dla jaroszy – to dawne określenie właśnie wegetarian.

Jadłospis wegetariański, prawidłowo skomponowany dostarcza człowiekowi wszystkich potrzebnych składników odżywczych. Jak podaje NCEŻ na diecie wegetariańskiej mogą być również dzieci.
https://ncez.pzh.gov.pl/dzieci-i-mlodziez/nawet-dzieci-moga-byc-na-diecie-wegetarianskiej/
Mięso nie jest koniecznym składnikiem zdrowej diety dla ludzi.
Weganizm
Weganizm to sposób odżywianie w którym rezygnuje się ze wszystkich składników pochodzenia zwierzęcego. Wszystkich to znaczy oprócz mięsa (ryba to też mięso) też z : mleka – co za tym idzie serów, jajek, tłuszczy zwierzęcych (tak, masła też ) czasem też z miodu a na pewno z żelatyny ( owocowe galaretki maja najczęściej żelatynę, chyba, że użyty został agar).



Aby dobrze skomponować jadłospis wegański trzeba trochę bardziej się postarać. Jednak nie jest to obecnie bardzo trudne. W każdym już chyba sieciowym sklepie spożywczym można kupić wegańskie pasty kanapkowe, zupy i sałatki, „mleka” i „sery”. Trochę niezrozumiały jest w tej sytuacji problem wielu profesjonalnych kucharzy ze skomponowaniem wegańskich posiłków.
Weganie jak i wszyscy inni ludzie nie lubią chodzić głodni
Skąd biorą składniki, których inni dostarczają sobie z pokarmami pochodzenia zwierzęcego? Te o które najbardziej martwią się sceptycy?
Białko w diecie roślinnej jest dostarczane z roślin strączkowych, pestek, orzechów, także przetworzonych jak tofu, makarony z roślin strączkowych, jogurty i „mleka” roślinne. Dobrym źródłem żelaza to m.in. tofu, suche nasiona soi, komosa ryżowa, fasola biała, suszone morele, soczewica czerwona, amarantus, figi suszone, kasza gryczana i jaglana. Bogate w wapń są : mak, sezam, natka pietruszki, amarantus, fasola biała, fasola czerwona, migdały, jarmuż, kapusta, brokuł. Wzbogacone w wapń są „mleka” roślinne, jogurty, tofu. Suplementacji może wymagać wit.B12 i D. Jednak w naszym klimacie niedobory wit.D są dosyć powszechne a jej suplementacja wskazana nie tylko dla wegan. Dobre kwasy tłuszczowe omega 3-6-9 pochodzą właśnie z olejów roślinnych i np. algach morskich.
Ilość witamin, minerałów, przeciwutleniaczy w jadłospisie bogatym w warzywa i owoce jest naprawdę duża – to nie ulega wątpliwości, myślę, że dla nikogo.
Zrozumienie na czym polega dieta wege/vege nie jest takie trudne, prawda? 😊
https://blog.viva.org.pl/2015/11/02/plutarch-tolstoj-i-inni-slawni-wegetarianie/ https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/zasady-zdrowego-zywienia/dieta-roslinna-od-czego-zaczac-na-co-zwrocic-uwage-przy-kompozycji-diety/