Piękna, kolorowa, różnorodna w formie i przeznaczeniu. Dynia!
Od kilkunastu lat coraz bardziej popularna staje się dynia. W jesiennym czasie cieszy oko kolorami, ilością odmian, kształtów i przeznaczenia. Poza swoimi dekoracyjnymi atutami, dynia ma też nieocenione walory kulinarne. Botanicznie to owoc, kuzynka cukinii, arbuza, ogórka, melona. Znana jest na całym świecie.
Dynia jest lekkostrawna i niskokaloryczna. W 100gr jest ok 33 kcal. Kalorii niewiele a wartości odżywczych bogactwo. Dynie są bogate w wit. A, C, E, kwas foliowy i niacynę. Również minerałów jej nie brakuje, dostarcza wapnia, selenu, potasu, magnezu i cynku.
Co zrobić z dyni?
Pytanie brzmi: jak wykorzystać te prozdrowotne właściwości? Dynia sprawdza się w daniach na słodko i na słono, w daniach obiadowych, śniadaniowo-kolacyjnych oraz w ciastach i deserach.
Dynię można jeść nawet na surowo. Na przykład można wycisnąć z niej sok i stworzyć pyszny sok mieszany z marchewką czy cytrusami lub jabłkami.
Wszyscy znają z pewnością zupę z dyni. Ciekawą jej odmianą może być zupa z dyni kiszonej. Ciasto dyniowe też jest chyba dosyć znane. Można je robić z pure dyniowego (pieczona lub gotowana dynia zmiksowana) lub surowej dyni startej na tarce. Odmiany bardziej soczyste świetnie sprawdzą się w owocowej mieszance zapiekanej pod kruszonką – kojącym jesiennym deserze 🙂
Niektóre odmiany dyni świetnie nadają się do pieczenia np. na frytki dyniowe, przygotowane w piekarniku. Można dynię dodać do popularnych jesienią placków ziemniaczanych i wzbogacić w ten sposób ich smak i konsystencję.
Dynia z dodatkiem pomarańczy, cynamonu i imbiru świetnie sprawdzi się w dżemach. Można też wykorzystać ją jako jeden ze składników gulaszu vegańskiego.
A może pasta do kanapek?
Zawsze świetne receptury proponuje Marta Dymek z Jadlonomii. Tu mało spotykane wykorzystanie dyni jako pasty do kanapek:
Odmiany, która do czego?
Popularna hokkaido – mała w pomarańczowym kolorze, jest dosyć mączysta i można ją wykorzystać ze skórką. Nadaje się do zrobienia musu, pieczenia, zupy.
Dynia piżmowa, o gruszkowatym kształcie i jasnej skórce nadaje się do wielu zastosowań. Można ją upiec, zrobię zupę, lub ciasto. Ma mało pestek.
Duża, ciemnozielona o pomarańczowym miąższu dynia muszkatołowa lub inaczej prowansalska jest bardziej niż inne soczysta. Można ją jeść na surowo, przypomina trochę smakiem marchewkę. Nadaje się do zrobienia soku ale i do innych zastosowań. Uniwersalna.
Makaronowa odmiana dyni świetnie nadaje się na zapiekanki. Po usunięciu pestek i wypełnieniu farszem i upieczeniu jej miąższ rozwarstwia się i przypomina makaron spagetti. Stąd jej nazwa.
Te wymienione chyba najczęściej spotykane są w handlu ale odmian dyni jest naprawdę bardzo wiele.
Jakie są Wasze, Drodzy Czytelnicy doświadczenia z wykorzystaniem Jej Wysokości Dyni? 😉
Żródła: