Jak zrobić dżem jeśli nie ma cukru????

Sezon na przetwory w pełni. Ale jak robić dżemy gdy w sklepach cukier stał się towarem deficytowym?! Maliny, wiśnie, porzeczki zebrane z krzaków we własnym ogrodzie czy kupione na targowisku. Smakują wyśmienicie świeżo zerwane z krzaka. Chciałoby się ten smak zachować też na tę porę roku, kiedy świeże sezonowe owoce można tylko powspominać. Tylko jak to zrobić?

jak zrobić dżem bez cukru

Dżem bez cukru????

Znalazłam na to metodę, kiedy miałam w domu 10 pudełek malin i cukru tyle ile na dnie papierowej torebki. A w planach było zrobienie dżemu malinowego na zimę.

Niektóre dżemy dostępne w sklepach są słodzone zagęszczonym syropem jabłkowym. To taka wersja bez białego cukru, droższa ale zdrowsza od standardowej. Nie miałam syropu jabłkowego ☹.

Ale w szufladzie miałam paczkę daktyli. Potrzeba matką wynalazku, jak powiadają. Przecież daktylami słodziłam już domowy krem czekoladowy i ciasto. Można posłodzić nimi malinowy dżem!

Jak to zrobiłam?

jak zrobić dżem bez cukru

Suszone daktyle zalałam wodą. Żeby było szybciej, można zalać ciepłą wodą (przegotowaną, oczywiście ). Jeśli ma być jeszcze szybciej, można daktyle w małej ilości wody zagotować. Nadmiar wody trzeba odlać a miękkie już daktyle zblendować na słodka pastę.

Do garnka z malinami trzeba dodać pastę daktylową. Wymieszać. Proporcje trzeba sobie dosmakować. Ponieważ miałam ok 2,5 kg malin i tylko 0,2 daktyli całość nie była zbyt słodka 😊. Można daktyli dodać więcej lub wspomóc się niewielką ilością – ok 20dkg, cukru brązowego trzcinowego. To niewiele w porównaniu z tradycyjnymi recepturami czy zaleceniami na opakowaniach substancji żelujących mówiącymi o 1 kg cukru na 2 kg owoców.

Dodanie do przetworów daktyli daje też efekt zagęszczenia dżemu. Daktyle mają bardzo dużo błonnika i chłoną wilgoć. Jest więc 2 w 1 😊, słodycz i gęstość dżemu.

Cena?

W końcówce lipca 2022r, 0,2 kg paczka suszonych daktyli w markecie kosztuje między 3 a 4 złote. Za 1 kg białego cukru , który jest trudno dostępny zapłacimy porównywalną kwotę.

P.S. Można owoce zamrozić i jest to świetna metoda na zachowanie ich smaku i wartości odżywczych 🙂

Autor

  • Z pierwszego i lubianego zawodu: bibliotekarka. Z wyboru, pasji i życiowej potrzeby: specjalistka żywienia człowieka i dietetyki. Dla frajdy, i żeby się nie nudzić: plastyczka amatorka i florystka z egzaminem.