Sezon na przetwory w pełni. Ale jak robić dżemy gdy w sklepach cukier stał się towarem deficytowym?! Maliny, wiśnie, porzeczki zebrane z krzaków we własnym ogrodzie czy kupione na targowisku. Smakują wyśmienicie świeżo zerwane z krzaka. Chciałoby się ten smak zachować też na tę porę roku, kiedy świeże sezonowe owoce można tylko powspominać. Tylko jak to zrobić?

Dżem bez cukru????
Znalazłam na to metodę, kiedy miałam w domu 10 pudełek malin i cukru tyle ile na dnie papierowej torebki. A w planach było zrobienie dżemu malinowego na zimę.
Niektóre dżemy dostępne w sklepach są słodzone zagęszczonym syropem jabłkowym. To taka wersja bez białego cukru, droższa ale zdrowsza od standardowej. Nie miałam syropu jabłkowego ☹.
Ale w szufladzie miałam paczkę daktyli. Potrzeba matką wynalazku, jak powiadają. Przecież daktylami słodziłam już domowy krem czekoladowy i ciasto. Można posłodzić nimi malinowy dżem!
Jak to zrobiłam?

Suszone daktyle zalałam wodą. Żeby było szybciej, można zalać ciepłą wodą (przegotowaną, oczywiście ). Jeśli ma być jeszcze szybciej, można daktyle w małej ilości wody zagotować. Nadmiar wody trzeba odlać a miękkie już daktyle zblendować na słodka pastę.
Do garnka z malinami trzeba dodać pastę daktylową. Wymieszać. Proporcje trzeba sobie dosmakować. Ponieważ miałam ok 2,5 kg malin i tylko 0,2 daktyli całość nie była zbyt słodka 😊. Można daktyli dodać więcej lub wspomóc się niewielką ilością – ok 20dkg, cukru brązowego trzcinowego. To niewiele w porównaniu z tradycyjnymi recepturami czy zaleceniami na opakowaniach substancji żelujących mówiącymi o 1 kg cukru na 2 kg owoców.
Dodanie do przetworów daktyli daje też efekt zagęszczenia dżemu. Daktyle mają bardzo dużo błonnika i chłoną wilgoć. Jest więc 2 w 1 😊, słodycz i gęstość dżemu.
Cena?
W końcówce lipca 2022r, 0,2 kg paczka suszonych daktyli w markecie kosztuje między 3 a 4 złote. Za 1 kg białego cukru , który jest trudno dostępny zapłacimy porównywalną kwotę.
P.S. Można owoce zamrozić i jest to świetna metoda na zachowanie ich smaku i wartości odżywczych 🙂
One comment
Comments are closed.