Ekskluzywny dżem z czeremchy (bez cukru)

Czeremcha… Już sama nazwa brzmi trochę bajkowo. Może kojarzyć się niektórym z upojnym zapachem wiosną, gdy drzewko okrywa się białymi kwiatami. Ale pod koniec lata dobrze rozejrzeć się w trakcie spaceru za czeremchowymi owocami.

Owoce czeremchy dojrzewają we wrześniu. Warto jednak w czasie wcześniejszych spacerów zlokalizować drzewka i sprawdzać stan dojrzałości owoców. I zdążyć, zanim wszystkie owoce zostaną zjedzone przez ptaki lub zdążą opaść 😉 .

Jak zrobić ekskluzywny dżem?

Do zrobienia dżemu z czeremchy potrzebujemy owoców, szczypty soli i… czasu. Dlatego można nazwać go bardzo ekskluzywnym. Otóż owoce czeremchy są niewielkie i mają stosunkowo dużą pestkę. I te właśnie pestki trzeba wyjąć. Najlepiej sprawdzi się metoda stosowana przez nasze babcie czyli szeroka wsuwka do włosów. Można użyć też czubka obieraczki do warzyw, niektóre są do tego przystosowane. I owoc po owocku należy wyjmować te pestki… Zajmuje to sporo czasu :-). A im więcej czasu poświęca się na przygotowanie takiego specjału tym jest on droższe i bardziej ekskluzywny przecież.

Po przygotowaniu taki dżemik najlepiej będzie włożyć do malutkich słoiczków i zapasteryzować. Do czego używać? może do własnoręcznie przygotowanych kruchych ciasteczek na specjalną okazję? Albo jako dodatek do placuszków na jakieś wyjątkowe śniadanie? Albo po prostu do jogurtu bez powodu, dla frajdy 🙂

Dokładny przepis na czeremchowy dżem jest na grafice poniżej. Z owoców czeremchy można zrobić też sok, kompot, nalewkę, wino, domowy ocet winny albo dodać do ciasta czy pierogów 🙂

A jak dokładnie zrobić dżem z owoców czeremchy można zobaczyć tu:

A inne niecodzienne pomysły jedzeniowe znaleźć można tu: https://rzeczjasna.ostroda.pl/jak-zrobic-dzem-jesli-nie-ma-cukru/ i tu : https://rzeczjasna.ostroda.pl/lawendowe-love/ .

Ostatnio